Förhandsvisning av The Young Karl Marx!

Fronesis och Arkiv förlag firar att Marx fyller 200 år genom att bjuda in till förhandsvisning av Raoul Pecks hyllade spelfilm The Young Karl Marx.

Vid 26 års ålder påbörjar Karl Marx, tillsammans med hustrun Jenny, sin exil. I Paris 1844 möter de en ung Friedrich Engels, son till en fabriksägare, som studerat det engelska proletariatets uppkomst. Engels, något av en dandy, bidrar med biten Marx saknat till pusslet som blir hans nya vision.

Under pågående censur, polistillslag, upplopp och politiska omvälvningar blir Engels och Marx tillsammans pådrivande i uppkomsten av arbetarrörelsen, som fram till dess varit provisorisk och oorganiserad. Denna rörelse, som kommer att växa till världens mest kompletta teoretiska och politiska omvandling sedan renässansen, drivs oförväntat utav två briljanta, respektlösa och skarpsinniga unga män med ursprung från välordnade familjer. Läs mer om filmen här på metacritic.

Filmen introduceras av Anders Ramsay, fil.dr. i sociologi och lektor i sociologi vid Mittuniversitetet, som har skrivit och skriver om Marx, olika marxtolkningar och kritisk teori. Ramsay kommer att tala om vad som tas upp och inte tas upp i filmen och om något enstaka misstag.

Teckna en prenumeration nedan för endast 330 kr (3 dubbelnummer) så bjuder vi på inträdet. Antalet biljetter är begränsat, så vänta inte för länge med att göra din beställning. Du kan också köpa endast biljetten för 100 kr (som prenumerant går du för endast 70 kr). Hämta ut och betala din biljett vid vårt bokbord (vi tar Swish och jämna kontanter) innan föreställningen. Vi finns på plats från klockan 17.00.

Tid: Onsdag 23 maj, kl. 18.00–20.30
Plats: Panora, Folket bio, Friisgatan 19D, Malmö