Digital release för Vänskap (nr 70–71)

Som en alternativ release för Fronesis nr 70-71 som kommer inom ett par veckor och har tema Vänskap kommer här ett samtal om vänskapen mellan Mary McCarthy och Hannah Arendt tillgängligt att titta på via denna länk. Numret innehåller översättningar av bland andra Jacques Derrida, Adriana Cavarero, Leela Gandhi och Raymond Williams. I detta samtal intervjuas en av numrets redaktörer, Johan Örestig, av Jennie Brandén som är doktorand i Statsvetenskap. Utgångspunkten är ett av numrets texter, ”Mary McCarthy: faktumets estetik” skriven av litteraturteoretikern Deborah Nelson (i översättning av Klara Meijer). Huvudfrågan som samtalet kretsar kring är McCarthys idé om att låta fakta vara vägledande för skrivande och handlande. Genom att exponera det som andra tränger undan eller tiger om kan man tvinga fram en (själv)kritisk reflexivitet riktad inte bara mot politiska fiender utan också mot de rörelser och sammanhang man själv är del av. Med detta förhållningssätt följer ensamhet. McCarthy beskrev sin vänskap med Arendt som ett sätt att leva ”ensamma på samma sida”, en relation som paradoxalt nog odlade den ensamhet som faktumets estetik kräver. Stort tack till Ulrika Sahlén, kommunikatör och webbredaktör vid pedagogiska institutionen, Umeå universitet, för hjälp med inspelning och klippning.

https://play.umu.se/media/t/0_5oneudbn