Erkännande – från existentiell strävan till politisk kamp. Ett seminarium om Fronesis nr 74-75

Den 25e oktober klockan 19.00 på Anti håller vi seminarium om vårt Fronesis nyaste nummer, Erkännande.

Vi kommer då få lyssna till Magnus Hörnqvist, professor i kriminologi tillika redaktör för numret, om tankarna bakom numret och om strävan efter erkännande som en ständig existentiell kamp, och därmed som en politisk kamp.

Därefter kommer Carl-Göran Heidegren att prata om Hegels herre-slav-dialektik och hur denna har präglat den hegelianska idétraditionen gällande erkännande.

Sist kommer Johan Lindgren, också han redaktör för numret, att göra ett nedslag i Frasers resonemang om social rättvisa och erkännande i identitetspolitikens tidsålder.

Vi kommer under seminariet att försöka ringa in erkännandets roll på den politiska spelplanen. Detta särskilt eftersom olika gruppers vilja att bli fullt ut accepterade som en del av samhället kan tyckas ta upp en allt större del av den offentliga debatten. Den gemensamma utgångspunkten kommer att vara att försöka fördjupa förståelsen av erkännandet som en central aspekt av all politik och varför politiken måste kunna erbjuda erkännande utöver resurser, rättigheter och trygghet.

Det kommer att finnas salta pinnar och något gott att dricka.