Släppfest: Slumpen

Slumpen är ett mångtydigt och delvis motsägelsefullt begrepp. Å ena sidan har slumpen avfärdats som ingenting. Å andra sidan har den betraktats som en grundläggande egenskap hos naturens ordning eller oordning. Slumpen är på samma gång en epistemologisk och en ontologisk kategori. Den präglar våra föreställningar om världen, från det stora – evolutionen, historien – till det lilla – förståelsen av den egna livsbanan. Slumpen berör också flera grundläggande begrepp och frågor inom politisk teori, såsom determinism, teleologi och frihet, som ytterst gäller det politiska subjektets handlingsutrymme.

Den 19/9 kl 19 har vi släppfest Söderbokhandeln i Stockholm för Fronesis senaste nummer som kretsar kring just Slumpen! Numrets redaktörer Shabane Barot, Jonas Enander och Mani Shutzberg medverkar. Det kommer att finnas vin och tilltugg, kom och prata – lyssna – läs!

Bildbeskrivning: AI-genererad bild av Dall-E 3. En visualisering av ”klinamen”. Prompt: ”generate an image of multiple parallel lines that disperse in chaos”.